Over ons

Schermafbeelding 2015-03-03 om 16.00.00Olga Plokhooij: In Guatemala werd ik mij bewust van de kracht van dialoog. Een oeroude, verbindende gespreksvorm met grote actuele waarde. Door te vertragen en in een vrije ruimte ervaringen uit te wisselen rondom een goed geformuleerde vraag, ontsluit je wijsheid. Wijsheid die groter is dan de afzonderlijke inbreng van iedere deelnemer apart. Sinds 2004 verspreid ik dialoog in Nederland via onder andere de bewegingen Nederland in Dialoog en World=U. Door te blijven exploreren blijf ik nieuwe vormen van dialoog ontdekken. Zo reisde ik maart 2012 naar de Palestijnse Gebieden om de Read Reflect Communicate and Act (RRCA) aanpak te beoefenen, in juni 2014 naar IJsland om o.a. de Althing (dialoog en besluitvormingsproces) te bestuderen, in 2015 naar Ierland om te leren van inzet van dialoog in gepolariseerde conflicten (DPC aanpak). Onder alle aanpakken van dialoog liggen gedeelde basisprincipes die vervolgens uitgewerkt worden in verschillende methodieken met eigen gespreksregels. Het doorgronden van de basisprincipes vormt dan ook de basis van onze trainingen. Zo is bijvoorbeeld het uitstellen van het eigen oordeel om weer ruimte te maken voor onbevangen observatie van jezelf, de ander en het fenomeen dat je onderzoekt een hele belangrijke en uitdagende beoefening. Elke dag opnieuw!

 

Schermafbeelding 2015-03-03 om 16.00.15Renate van der Veen: Dialoog is voor mij dé manier om op een heel gewone wijze een ongewoon en mooi gesprek te voeren met elkaar. Dialoog brengt je met elkaar in verbinding door persoonlijke ervaringen uit te wisselen, waardoor je de authenticiteit van mensen en de diversiteit tussen mensen ziet. Verrassende invalshoeken naast herkenbare ervaringen. Door meer mensen te leren hoe je dialoog begeleidt, wil ik bijdragen aan dialoog als vanzelfsprekende vorm van gesprek. Ik ben geschoold in diverse vormen van dialoog. Sinds september 2015 kom ik wekelijks met een groep mensen bijeen om ons te bekwamen in Theory U, waarbij dialoog onontbeerlijk is. Het is zeer leerzaam dit iedere week verder te ontwikkelen. Daarnaast heb ik in 2016 een methodiek geleerd om de innerlijke dialoog te stimuleren: Focusing. Door andere vragen te stellen kun je de wijsheid die je van binnen gewoon beschikbaar hebt, steeds beter horen en onder woorden brengen. Dat is een welkome aanvulling.

 

Olga en Renate reisden in 2012 op uitnodiging van Timu Kota met een groep naar de Palestijnse Gebieden om een lokale dialoogvorm te ervaren en leren. Zie hier de documentaire die Thomas Sykora en Tom van de Beek maakten.