Binnenkort starten we met een Leerweg voor professionals die met dialoog bezig zijn in hun organisatie. De compacte vierdaagse training is voor mensen die actief zijn of zullen zijn als dialoogprofessional, -organisator, – coördinator of -adviseur. Het gaat om organisaties die er bewust voor hebben gekozen om dialoog in te zetten om de wijsheid in en om hun organisatie op een gestructureerde wijze te benutten. 

Het is een open training met deelnemers uit verschillende organisaties. Door deelname aan deze Leerweg zal je je kennis verdiepen, krachten bundelen met anderen, inspiratie opdoen en leren over mogelijke dialoogtoepassingen in organisaties.

Onze visie

Dialoog is een waardevolle manier om rond een vraag tot uitwisseling van ervaringen en gedachten te komen waardoor verrijking, duiding, begrip, draagvlak en actie kan ontstaan.

Als Leerweg Dialoog definiëren we dialoog als het gezamenlijk onderzoeken van een voorliggende vraag door aandachtig te luisteren, ervaringen te delen en te reflecteren op de inzichten. Dialoog maakt het mogelijk om op een open manier met elkaar onderzoek vorm te geven. Belangrijk is dat de uitkomst van het onderzoek open ligt.

De nadruk ligt op aandachtig luisteren, je eigen gedachten en gevoelens waarnemen, het leren suspenderen van oordelen die opkomen over jezelf, anderen of wat gezegd wordt en je uitspreken door eigen ervaringen in te brengen. Dialoog maakt hierdoor een sterke verbinding tussen hoofd, hart en onderlinge relaties mogelijk.

Dialoog werkt met verschillen tussen mensen en hun belevingswereld. De waarde van een dialoog zit in de verrijking van inzichten en de betrokkenheid van mensen. Hierdoor kunnen gedragen besluiten worden genomen over de koers van een groep, team of organisatie. Zorgvuldige dialoogvoering levert zo een waardevolle bijdrage aan de samenwerking in een organisatie en tussen organisaties.

Onze missie is om door inzet van dialoog bij te dragen aan gezonde, menswaardige organisaties met een positieve maatschappelijke impact. Dit doen we door professionals te ondersteunen om de wijsheid van mensen in en om een organisatie op een gestructureerde wijze te benutten. 

Doelgroep

De Leerweg is bedoeld voor een groep van 5 tot 10 mensen die dialoog in een organisatie handen en voeten (willen) geven.

Ervaring 
Om te kunnen deelnemen vragen we dat je een in-company of open training dialoog begeleiden van Leerweg Dialoog hebt gedaan, zodat je over basiskennis van dialoog beschikt, en dat je enige ervaring hebt met het begeleiden van dialoog. Als je andere dialoogtrainingen hebt gevolgd en een ervaren dialoogbegeleider bent, dan is deelname mogelijk na een intake waarin we samen verkennen of de Leerweg past. Daarnaast is een vereiste dat je feitelijk bezig bent met het begeleiden en/of organiseren van dialoog in je organisatie, zodat je beschikt over casuïstiek om mee te werken.

Houding 
De Leerweg vraagt om een onderzoekende en nieuwsgierige houding. Dat je in staat bent tot introspectie, dat je wilt ontdekken welke dynamieken om je heen en in je organisatie spelen en wat deze betekenen voor jouw invulling van je rol in de organisatie én voor jou persoonlijk. 

Werkmethode

Werner Ratering

We werken dialogisch – open, gelijkwaardig, respectvol – met een nadruk op waarderend onderzoeken. We bouwen een leerruimte, waar je steeds buiten de waan van de dag kunt stilstaan en waarin in dialoog een intensieve uitwisseling kan plaatsvinden van kennis, ervaring en intuïtie.

De focus ligt op ervaringsleren, vanuit reflectie en onderzoek benoemen wat je je voorneemt en hoe je dat praktisch gaat toepassen. Waar wil je je in ontwikkelen en hoe ga je inzichten praktisch maken: Welk inzicht heb je opgedaan? Wat ga je morgen (anders) doen? Hoe dan? Wat heb je daarvoor nodig? Hoe werk je daarin samen? Welke beweging wil je hiermee in gang zetten in je organisatie? Hoe monitor en evalueer je dat?

Omdat er deelnemers zijn uit allerlei verschillende organisaties, kun je ervan op aan dat je inspiratie opdoet over dialoogontwikkeling in andere organisaties. Iedereen neemt eigen casuïstiek mee naar de Leerweg.

 

Opbouw van de Leerweg

In de vier dagen komen onderwerpen aan de orde die je ontwikkeling als dialoogprofessional stimuleren.

Per dag 
Dag 1: 
We maken op dialogische wijze kennis, besteden aandacht de definitie en benaderingen van dialoogvoering en (wetenschappelijke) onderbouwing voor de meerwaarde van dialoogvoering in organisaties. Ook brengt iedereen in kaart in welk krachtenveld je opereert in de organisatie, welk mandaat je hebt en wie de belangrijkste spelers zijn om te betrekken. 

Dag 2: 
Vanuit een contemplatieve dialoog kijken we gezamenlijk naar jouw persoonlijke drijfveer om dialoog verder te brengen in je organisatie. Welke rol neem je op je, wie heb je nodig, wat is je persoonlijke verhaal? We geven je de opdracht mee 1 tot 3 sleutelfiguren in je organisatie te interviewen om een breder gedragen verhaal over dialoogvoering te kunnen uitwerken of versterken als zo’n verhaal er al is. 

Dag 3: 
We checken-in rond de vraag wat de waarde van de interviews is geweest. Welke verrijking leverde het op? Welke nieuwe vragen? Je werkt alleen en samen uit waar dialoog idealiter gepositioneerd wordt in de organisatie, wie er in een kernteam zitten, etc. In de middag werken we aan eigen casuïstiek, een concrete kans voor dialoogvoering in je organisatie waar je een aanpak voor ontwerpt en feedback op krijgt. 

Dag 4:
Hoe creëer je een dialoogbeweging of -community in je organisatie? Wie zou je willen trainen? Hoe zorg je dat je als organisatie leert van een dialoogtraject? Hoe evalueer je? Hoe communiceer je over de uitkomsten van de dialoog? In de middag presenteer je als deelnemer jouw plan van aanpak voor dialoogvoering in jouw organisatie. Samen kijken we tot slot vooruit wat je in de toekomst nodig hebt om succesvol te zijn en blijven. 

Begeleiders

Olga en Renate

Renate van der Veen en Olga Plokhooij begeleiden de Leerweg op basis van 20 jaar ervaring met het toepassen van dialoog in organisaties. Omdat we een Leerweg aanbieden waarin we gezamenlijk, dialogisch onderzoek doen, zijn we begeleiders en geen trainers in de traditionele zin. We begeleiden, bouwen een leerruimte op met de deelnemers en zijn zelf in elke groep ook weer deelnemer. We volgen hiermee het dialogische principe dat de kennis, ervaring en wijsheid in de groep aanwezig is. En als de deelnemers en begeleiders alle ervaring inbrengen er een rijk en inspirerende ontdekkingstocht zal ontstaan. 

Over onze achtergrond: we beschikken over kennis van veel verschillende internationaal beoefende dialoogmethodieken, Appreciative Inquiry, diversiteit en teamrollen, natuurlijke ontwikkelings-processen en Spiral Dynamics, leren in organisaties (Chris Argyris), systemisch werken en systeemdenken, Theory U, focusing, coaching, ritueelbegeleiding, interculturele communicatie en partnership brokering.

 

Praktisch

  • Aantal deelnemers: minimaal 5 en maximaal 10 personen.
  • Planning: 19 maart, 11 april, 7 mei en 4 juni 2025.  
  • Locatie: provincie Utrecht
  • Prijs: De kosten voor het programma, materiaal en maaltijden bedragen € 2.995 exclusief BTW. 
  • Aanmelden: Neem hiervoor contact op met een van de begeleiders, zodat we een (online) gesprek kunnen inplannen. Deelname zal plaatsvinden op volgorde van aanmelding. 
    Olga: 06 28 88 47 84/ olga@leerwegdialoog.nl of Renate: 06 14 890 474/ renate@leerwegdialoog.nl.